Ayurvedische kruiden

ASHWAGANDHA

WITHANIA SOMNIFERA

Ashwagandha betekent ‘paardengeur’. De smaak bestaat uit een combinatie van bittere samentrekking (rasa), zoet na vertering (vipaka) en heet als effect (virya). Van deze plant worden de wortels gebruikt in talrijke traditionele formules.

 

BRAHMI POWDER

BACOPA MONNIERI

Het woord ‘Brahmi’ is afgeleid van het Sanskriet (Brahma) en betekent Schepper van het Universum. Brahmi is een combinatie van bittere samentrekking (rasa), zoet na vertering (vipaka) en koel als effect (virya).

 

TRIPHALA

Triphala is bekend als ‘de drie vruchten’ en is een belangrijk ingrediënt in Ayurveda. Er is een gezegde in India: “Als je geen moeder hebt, maar je hebt wel triphala, dan komt alles goed.”

 

Steranijs

Steranijs staat bekend om zijn kenmerkende stervorm en is een veelgebruikt specerij in zowel de Aziatische als de westerse keuken. De smaak is zoet en anijsachtig, wordt zoeter na vertering en heeft een verwarmend effect. Deze specerij is met name populair in de Chinese keuken en wordt ook gebruikt in traditionele dranken zoals chai-thee.

TULASI

OCIMUM SANCTUM

Tulasi wordt gezien als de heiligste plant van India. Men ziet haar als de incarnatie van de Heilige Moeder en noemt haar daarom ook wel Tulsi Devi. Tulsi is scherp en bitter van smaak (rasa), scherp na vertering (vipaka) en heet in effect (virya). Dit kruid is een onmisbaar bestandsdeel voor het dieet van elke serieuze Yoga beoefenaars en mensen die mediteren.