hennep proteïne poeder

Hennep proteïne (Cannabis sativa)

De hennepplant wordt al duizenden jaren geteeld vanwege zijn vele nuttige bijproducten; hennepvezels uit de stengel van de plant kunnen worden geweven tot een weefsel, de wortels worden gebruikt in de Oosterse geneeskunde en het wordt een belangrijke toevoeging genoemds aan Chinese papierpulp. Zowel de oude Grieken en Romeinen gebruikt hennepvezels om zeilen en sterke touwen te produceren voor hun boten, en voegden het toe aan cement voor bouwprojecten.

Wilde hennep is een soort die groeit in gebieden met vruchtbare grond, beter dan de meeste onkruidsoorten. Gedurende de 12.000 jaar van de teelt door de mens, zijn verschillende varianten ontwikkeld. De bladeren van de Cannabis sativa planten bevatten van nature een zeer laag niveau van de chemische stof tetrahydrocannabinol, die indien ingenomen in zeer grote doses hallucinogene eigenschappen heeft. Dit werd al in 2000 voor Christus opgemerkt en vervolgens werden er soorten cannabis ontwikkeld met een veel hoger THC-gehalte, tot wel 12%.

Deze marihuana planten zijn ver verwijderd van de oorspronkelijke hennepplant waaruit moderne hennep producten worden gemaakt. Ondanks hun gezamenlijke evolutionaire geschiedenis zijn hennep en marihuana verschillende planten, zo verschillend van elkaar als wolven zijn van honden. De hennep variant, geteeld voor voedsel en vezels, heeft een maximaal wettelijk THC-gehalte van 0,3% en onze hennep proteïne poeder bevat slechts 0,01% THC. Onze hennep producten zijn niet in staat om 'high' van te worden, tenzij een heel hectare veld achter elkaar op zou roken.

Vóór de domesticatie van andere gewassen zoals rijst en gerst, werden de zaden van de hennepplant gekweekt als eetbaar graan, en gemalen en gekookt tot een pap. Zodra andere granen beschikbaar waren, werden hennep zaden voornamelijk geoogst voor de rijke olie, die 20% van het gewicht vormt en bruikbaar is in de keuken en als brandstof.

Hennep olie is vandaag de dag populair als een gezond alternatief voor andere plantaardige bakolie, omdat het een hoog gehalte aan essentiële vetzuren heeft. Het restant dat over blijft nadat de zaden zijn geperst wordt hennepcake genoemd, en werd traditioneel gebruikt als een diervoeding vanwege zijn hoge eiwitgehalte. Hennepcake is de grondstof waaruit onze hennep proteïne poeder is gemaakt.

Verwerking 

De hennepplanten die onze zaden produceren zijn biologisch geteeld op plantages in Europa. Er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke pesticiden of herbiciden. Daarnaast is hennep zeer milieuvriendelijk omdat het snel groeit en CO2 opneemt in zijn cellulosevezels. Door het filteren van koolstofdioxide uit de atmosfeer helpen hennep plantages de gevolgen van de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ten slotte is er nauwelijks restafval bij de verwerking omdat bijna elk deel van de plant kan worden gebruikt.

De hennepplanten groeien ongeveer 16 weken en worden geoogst in de herfst, wanneer de rijpe zaden beginnen te barsten uit de zaadkoppen. Na de oogst worden de ruwe hennep zaden gereinigd en door een fijne zeef om gehaald om al het vuil eruit te halen. Uiteindelijk gaan ze door metaal- en steendetectie om ervoor te zorgen dat alleen de zuivere zaden verder wordt verwerkt.

De hele zaden worden voorzichtig koud geperst zodat er geen risico is op hitteblootstelling wat zorgt voor verslechtering van de fragiele essentiële vetzuren. De rijke olie wordt gefilterd en opgeslagen, waarbij het eiwitrijke residu overblijft. Alleen koude en mechanische technieken worden gebruikt om onze hennep te verwerken, in tegenstelling tot andere oliewinningtechnieken die berusten op schadelijke stoffen zoals hexaan. Zodra de hennepcake droog is wordt het gemalen door een trillend zeefsysteem, wat zaadvezels verwijdert en een fijne nootachtige bruin poeder over laat.

Gezonde eigenschappen

Onze hennep proteïnepoeder is zeer eiwitrijk (bevat tot 50% eiwit) en biedt alle 21 aminozuren, waaronder de 8 essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet kan aanmaken en verkregen moet worden via voeding. Proteïne draagt bij aan de groei en onderhoud van spiermassa. Het draagt ook de instandhouding van sterke botten.

Hennep eiwitpoeder is ook rijk aan vezels, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, en een bron van calcium. Calcium speelt een rol in vele functies van het lichaam, waaronder het ondersteunen van een normale spierfunctie, de overdracht van informatie via het zenuwstelsel en het behoud van gezonde botten en tanden. Magnesium helpt bij de instandhouding van sterke botten en tanden, spierfunctie, metabolisme en vermindert vermoeidheid. Koper draagt bij aan het transport van zuurstof door het lichaam, maar ook bij cognitieve functie, het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid.

In tegenstelling tot andere plantaardige eiwitbronnen zoals tarwe en soja, is hennep niet in verband gebracht met eventuele allergieën of intoleranties. Alfa-linoleenzuur, een type omega-3 vetzuur, is aanwezig in hennep eiwitpoeder en helpt met de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Ons biologische hennep eiwitpoeder maakt gezonde plantaardige eiwitten gemakkelijk beschikbaar voor je lichaam, zonder de negatieve bijwerkingen van andere eiwitsupplementen. Het is ideaal voor het ontwikkelen van de spieren en heeft een heerlijk natuurlijke nootachtige smaak. Voeg het daarom met smaak toe aan uw shakes en smoothies.