Kokos Palmsuiker Biologisch

Kokos Palmsuiker Biologisch

Kokos Palmsuiker Biologisch

COCOS NUCIFERA

Geschiedenis

Kokospalmsuiker is een natuurlijke, ongeraffineerde zoetstof dat wordt gehaald uit de bloemen van de kokospalmen. Cocos nucifera groeit op eilanden en langs kusten in tropische klimaten. Onze kokospalmsuiker komt uit Java, Indonesië. De hoge luchtvochtigheidsgraad en het vele neerslag leveren een perfect groeiklimaat. Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties is kokospalmsuiker een van de meeste duurzame zoetstoffen ter wereld. Het levert per hectare tot wel 75% meer suiker op dan suikerriet.

Een gemiddelde kokospalm wordt tot 30 meter hoog en rond de 80 jaar oud. Ze bloeien het gehele jaar door. De kop van een bloeiende bloem wordt eraf gesneden en het voedzame sap dat eruit vloeit wordt verzameld. Vers sap, ook wel bekend als toddy of tuba, is romig wit en erg zoet. Een boom levert zo’n 2 liter sap per dag. Als een boom eenmaal wordt afgetapt, blijft hij 20 jaar lang sap vloeien.

Het maken van kokospalmsuiker is nog een toevoeging aan de lijst van eindeloze mogelijkheden van de palmboom. De kokospalm heet ook wel de “boom des levens”, een naam die hij te danken heeft aan zijn brede spectrum aan functies. Zo wordt hij onder andere gebruikt voor voedsel, medicijnen, gereedschap en kleding. Daarnaast is het een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Inwoners van het zuiden van Azië maken al eeuwen gebruik van kokospalmsuiker in hun traditionele gerechten. Tegenwoordig is het over de hele wereld een geliefd product als gezonde, natuurlijke vervanger van suiker.

Verwerking

Om het sap van de kokospalm op te vangen, moeten de boeren naar de boomtop klimmen. Nadat ze een snee hebben gemaakt in de steel van de bloem, begint het sap te vloeien. Het wordt doorgaans ’s ochtends verzameld, in lege kokosnoten of containers gemaakt van bamboe.

Vervolgens wordt het verhit in open pannen tot het geheel een dikke siroop is geworden. Tijdens dit proces wordt er water, limoen en schil van mangistan toegevoegd zodat het niet te snel gaat gisten. Gisten is een belangrijk onderdeel bij het maken van wijn of azijn, het moet vermeden worden bij het maken van suiker. Men laat de siroop afkoelen en uitharden tot een stevige pasta met een bruine kleur. Omdat dit product in kleine oplages wordt gemaakt, kan de textuur en smaak verschillen per verpakking.

De pasta wordt vervolgens getransporteerd naar een verwerkingscentrum waar het gemalen wordt tot suikerkorrels. De suikerkristallen worden gedroogd, gezeefd en zorgvuldig onderzocht om er zeker van te zijn dat alleen de beste kwaliteit suiker gewogen en verpakt wordt.

Gezonde eigenschappen

Kokospalmsuiker wordt gezien als één van de gezondste zoetstoffen, aangezien het een erg lage glykemische index heeft (GI). Koolhydraten worden na het eten omgezet in glucose, wat door het bloed wordt opgenomen en gebruikt als energie. Voedsel met een lage glykemische index heeft een langzamere en stabielere stroom van het leveren van energie. Kokospalmsuiker heeft een GI van 35. Ter vergelijking: de meeste rietsuikers hebben een GI rond de 68. Het is een bron van magnesium wat bijdraagt aan een normale bloeddruk, werking van de spieren en het zenuwstelsel. 

Onze kokospalmsuiker is een duurzaam verbouwde suiker uit Indonesië met een laag glykemisch gehalte. Zijn rijke, karamelachtige  smaak maakt hem goed geschikt ter vervanging van andere rietsuiker. Gebruik het om te bakken, bij het maken van chocola of zoetstof voor drankjes. Onze kokospalmsuiker is 100% puur, gemaakt van nectar van de Cocos nucifera.

Kokos Palmsuiker Biologisch

  1. Kokosnoot Palmsuiker Arenga Biologisch
    Palmsuiker Arenga Biologisch SKU: 40037-conf
    Vanaf € 2,50 incl. BTW: € 2,73
    + -
  2. Palmsuiker Biologisch
    Palmsuiker Biologisch SKU: 30020-conf
    Vanaf € 1,68 incl. BTW: € 1,83
    + -

25 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.