maca poeder

Lepidium Meyenii

Geschiedenis

Maca is een oud gewas, voor het eerst geteeld zo'n 2000 jaar geleden in het San Blas-gebied van centraal Peru. Vroeger werd het gewas geteeld in de Puna graslanden van het Andes-gebergte, op onherbergzaam terrein dat ongeschikt was voor andere vormen van landbouw. Tegenwoordig Maca gedijt in deze moeilijke omgeving, alleen maar op hoogtes boven 3500 meter. Op deze rotsachtige bodem lijkt de maca geen last te hebben van harde winden en temperaturen tot -10 °C.

Maca staat bekend als een natuurlijke insectenwerende plant en wordt soms geteeld naast andere hoogland gewassen zoals bittere aardappelen. Andes boeren geloven dat maca de ondergrondse knollen tegen plagen beschermt. De maca plant groeit in een rozet van bladeren. Het eetbare gedeelte van de plant bevind zich onder de grond bestaande uit de penwortel en het hypocotyl (de stam van een ontkiemende zaailing). De wortel zwelt op tot een oogstbare wortel die qua vorm vergelijkbaar is met een raap, en kan worden gevonden in een variatie aan kleuren -. geel, crème, rood, paars, blauw, grijs, zwart of groen.

In de Junín regio van Peru wordt maca in grote hoeveelheden geconsumeerd. Het is een direct beschikbare en zeer voedzame bron van voedsel, in gebieden waar de traditionele landbouwpraktijken onmogelijk zijn. Het wordt vers met vlees gegeten, gekookt in ondergrondse ovens bekleed met hete stenen (pachamancas), of gedroogd vóór ze in de melk tot een pap worden gekookt. Een bepaald drankje van maca wordt in de volksmond 'maca chica' genaamd. Een ander gebruik is de gedroogde wortel vermalen tot maca meel voor het bakken.  


Verwerking

Onze Maca  wordt geteeld door een coöperatie van lokale boeren op iets boven de 4000 meter, in de provincie Carhuamayo van de 'Meseta del Bombom' (Bombom plateau). Het maca zaad wordt gezaaid in september aan het begin van het regenseizoen in de vroege ochtend, zodat de harde wind op de bergwanden wordt vermeden. Na het zaaien worden de zaden begraven met behulp van takken, of schapen worden losgelaten in het veld om hen in de grond te trappen. De maca planten groeien in de winter en kan in mei worden geoogst als de wortels ongeveer 5 cm in diameter zijn. De maca wortels worden uitgegraven met een kleine schoffel (cashu) om schade te voorkomen. Vervolgens worden ze in de zon gelegd voor 10-15 dagen totdat ze zijn gedroogd. 

Deze gedroogde maca wortels kunnen maximaal zeven jaar worden bewaard, maar die van ons worden snel afgevoerd naar een lokaal verwerkingsbedrijf waar ze zorgvuldig worden gewogen, schoongemaakt en de beste kwaliteit wortels geselecteerd voor verwerking. Deze wortels worden gewassen, ontsmet en in kleine stukjes van 10mm gesneden, alvorens ze volledig gedehydrateerd worden op 45 °C.

Deze droge maca wortel wordt vervolgens vermalen tot een fijn poeder en getest voor microben, alvorens te worden verpakt en verzonden naar het Verenigd Koninkrijk. Hier controleren we de kwaliteit nogmaals voordat we het verspreiden onder onze distributeurs. 


Gezonde eigenschappen 

Maca heeft een hoog gehalte aan mineralen, met name ijzer, kalium en calcium. Maca is ook een bron van zink.

Maca groeit van nature in een verscheidenheid aan kleuren en studies hebben de variatie in de concentraties van bepaalde metabolieten tussen de verschillende kleuren macawortel verkend.

Wij bieden Maca poeder, gemaakt van alleen de rode maca wortels die zorgvuldig worden gescheiden en met de hand geselecteerd bij elke oogst. Rode maca bevat de hoogste concentratie van linolzuur verbindingen; essentiële vetzuren die niet kunnen worden gemaakt door het menselijk lichaam en moeten worden opgenomen door voeding. Daarnaast voeren we ook een poeder mix van 4 kleuren maca wortel , die een unieke set van voedingsstoffen in 1 poeder verenigd.

Maca wordt in Peru al duizenden jaren gegeten en haar reputatie en populariteit spreekt voor zich. Probeer eens om het toe voegen aan smoothies, of bak maca mee in recepten om te profiteren van de natuurlijke mineralen van deze "vergeten oogst van de Inca's".