Cacaobonen Raw Biologisch
Groothandel & Private label van Cacaobonen Raw Biologisch. In bulk inkopen of als consument? Bestel direct!
- Gemaakt van biologische cacaobonen uit Peru
- Rauwe cacaobonen bevatten meer antioxidanten dan rode wijn en groene thee
- Ideaal voor directe consumptie of verwerking in chocoladeproducten
Geschiedenis en herkomst raw cacao
Cacao (Theobroma) werd zo'n 3000 jaar geleden voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico. Het werd toentertijd vooral gebruikt voor versterkende drankjes. Gedurende de jaren namen de Maya’s en de Azteken dit gebruik over in hun culturen. Cacao werd een onderdeel van ceremoniële rituelen en cacaobonen waren een betaalmiddel. In de 16e eeuw namen de Spanjaarden de cacao mee naar Europa.
In het midden van de 17e eeuw werd het een populaire drank. Via koloniën van verschillende Europese landen werden cacaobomen in Azië en West-Afrika geïntroduceerd, omdat er een stijgende vraag naar chocolade in Europa was.
De cacaoboon is de ruwe basis voor de productie van chocolade. Deze cacaobonen zijn afkomstig uit de tropische klimaten rond de evenaar in Zuid-Amerika (Ecuador). De Theobroma cacao boom is heilig bij de Maya’s en Azteken. De vruchten van de cacaoboom worden met de hand geoogst en de rauwe bonen worden vervolgens gereinigd in natuurlijk water en vervolgens geselecteerd voor de beste kwaliteit. Dit proces zorgt er voor dat de voedingswaarden behouden blijven, zonder enige toevoegingen.
Verschillende soorten cacao
Welke cacaoboon kopen? Er zijn ruwweg 3 verschillende soorten cacao te onderscheiden. Criollo, Forastero en Trinitario. Hun namen hebben hun oorsprong ook bij de Spaanse ontdekkingsreizigers. De spanjaarden ontdekten cacao voor het eerst bij de inheemse bevolking van Mexico en Midden-Amerika. Toen zij op verdere ontdekkingsreizen ook cacaobonen tegenkwamen op andere plaatsen, die anders smaakten dan de cacao die ze al kenden, noemden ze de cacaobonen uit Midden-Amerika "Criollo", dat inheems betekent, en de cacao van alle andere plaatsen "Forastero", dat uitheems betekent. Vele jaren later is in Trinidat een hybride gekweekt van Criollo en Forastero, die de naam "Trinitario" kreeg. Forastero cacao uit Brazilië vond zijn weg via kolonisten naar plantages in Africa en Zuid-Oost Azië.Onze biologische Cacaobonen zijn van de variant Criollo.
Criollo
De criollo-boon heeft een complex en delicaat profiel, een milde smaak met secundaire aroma's van noten, karamel, fruit en tabak. De smaak is niet bitter en zeer aromatisch. Ondanks deze prettige eigenschappen is criollo cacao wel het zeldzaamst. Dat komt omdat de criollo boom per jaar minder opbrengst levert en ook minder resistent is tegen ziektes. Er zijn daarom relatief weinig criollo plantages. Deze boon is vaak favoriet bij chocolademakers, echte kwaliteitschocolade gewaardeerd door fijnproevers. Deze boon wordt veel gebruik in luxe chocolade. Wereldwijd is deze boon verantwoordelijk voor slechts 3% van de totale chocoladehandel.
Forastero (regular)
Forastero is geen unieke soort. Het is meer een verzamelnaam voor allelei cacaoboon varianten. Omdat hij zo weid verbreid is, wordt tegenwoordig 80% tot 90% van de chocolade geproduceerd met Forastero cacao. Het is daarom dat wij Forastero Cacao verkopen als "Regular" cacao. Over het algemeen zegt men dat Forastero cacao een vollere maar minder aromatische smaak heeft dan Criollo. Hij kan soms bitter of zuur smaken. Sommige mensen prefereren echter deze chololade vanwege de vollere meer aardse smaak.
Trinitario
De Trinitario cacaoboon zit qua smaak tussen de andere twee in. Voller en aardser dan Criollo en minder bitter en zuur dan Forastero.
Rauwe Cacaoboon is een superfood
Cacaobonen zijn op zichzelf een superfood, omdat ze verschillende antioxidanten, mineralen en voedingsstoffen bevatten. De raw cacaobonen bevatten meer antioxidanten dan rode wijn en drie keer zo veel als groene thee. Deze cacaobonen zijn ideaal om te gebruiken voor directe consumptie, bijvoorbeeld als toevoeging in je yoghurt met gedroogde vruchten of ontbijtgranen. Neem ook eens een kijkje bij producten die men uit raw cacaobonen maakt, zoals raw cacaopasta en raw cacao nibs. Deze zijn praktischer bij de verwerking van raw cacao in chocoladeproducten als snacks, bonbons en repen.
Groothandel raw cacaobonen
Op zoek naar een groothandel of grootverpakking van rauwe cacaobonen? Vehgroshop is groothandel in raw cacaobonen. Raw cacaobonen kopen? Wij bieden verschillende verpakkingen aan van 100 gram tot volle pallets. Meldt u aan bij onze nieuwsbrief en mis geen enkele rauwe cacaobonen aanbieding meer.
Wordt terugverwacht rond: | 17 mrt. 2025 |
---|---|
Artikelnummer | 40014-conf |
Productspecificatie | Specsheet |
Productvorm | Heel |
Kleur | Bruin |
Ingrediënten | Cacaoboon |
Speciale Eigenschappen | BIO, Raw |
Land van teelt | Peru |
Merk | VehGro |
HS-Code | 18010000 |
Private Label mogelijk? | Ja |
Aanbevolen gebruik | 10-15g per dag. Raadpleeg uw arts voordat u producten met een hoge concentratie aan voedingsstoffen gebruikt. |
Energie (kcal/kJ) | 542 kcal / 2231 KJ |
Eiwitten | 13 g |
Koolhydraten | 4.7 g |
Vetten | 46 g |
Verzadigde Vetten | 29 g |
Vezels | 27 g |
Natrium | 0 g |
Zout | 0 g |
Wordt er wakkerder en bewuster van. Veel beter dan koffie.