Honing
Welkom op de biologische honing pagina met honing die op biologische wijze is gemaakt. Honing is zeer geschikt als natuurlijke zoetstof om onder andere warme dranken een zoete smaak te geven.
Honing biologisch: goed voor mens, dier, milieu
is natuurlijke harstikke lekker, maar wel een luxe. De bestuiving van voedsel is iets waarvoor we bijen absoluut nodig hebben. Als bijen niet konden bestuiven, dan zou de oogst van boeren er flink op achteruit gaan. Daarom mogen we best ‘lief’ zijn voor de bij. Door alleen biologische honing te kopen, bent u ervan verzekerd dat het welzijn van de bij in acht wordt genomen. Bovendien is biologische honing gewoon een stuk lekkerder dan andere honing.
Maar wij "stelen" de honing van de bijen toch? Hebben de bijen hun eigen honing niet zelf nodig? Dat klopt, maar wij zijn zeker niet de enige die aan bijenhoning proberen te komen. Verschillende vogels, insecten en zoogdieren kunnen er ook niet van afblijven. Bijen produceren daarom van nature al meer honing dan ze zelf nodig hebben.
Wat is bloemenhoning precies?
Praten met uw kinderen over ‘bloemetjes en bijtjes’: die uitspraak kent u vast. De uitspraak komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Van bijen is bekend dat ze erg ‘loyaal’ zijn als het aankomt op de keuze van hun bloem: zolang hier nectar in zit, blijven ze ernaar terugkeren, zelfs al zijn er voldoende alternatieven.
Bloemenhoning is honing die gemaakt wordt door bijen die naar een bepaald soort bloem vliegen. Zo heeft u bijvoorbeeld acaciahoning en lindehoning.
Wanneer mag het ‘bloemenhoning’ worden genoemd?
Dit heeft te maken met de pollen in de honing. De honing moet voor minstens 90% pollen van een bepaalde soort bloemen bevatten, voor hij naar de bloem vernoemd mag worden. ‘Bloemenhoning’ als algemene term, ziet u vaak in de supermarkt: dit is honing waarvan de herkomst van de door de bijen bestoven bloem niet te herleiden is, maar acaciahoning is specifiek afkomstig van de acaciabloem.
Wat is koud geslingerde honing?
Het staat vaak op etiketten: ‘koud geslingerd’, maar wat bedoelen producenten hier eigenlijk mee? U kunt honing alleen maar koud slingeren, niet warm, want dan smelt de bijenwas. Door de imker wordt eerst de was weggehaald van de honingraten waarmee de honing verzegeld is. Dan verwijderd de imker de honing van de raten door de raten in een centrifuge te plaatsen. Deze slaat de honing vervolgens uit de raten. Bij dit proces wordt er niets verhit. Dus geslingerde honing is altijd koudgeslingerd.
Wat is dan de toegevoegde waarde van de term? Wel, vaak wordt na het slingeren de honing nog verhit. Met de term 'koudgeslingerd' geeft een producent aan dat zijn honing na het slingeren niet is verhit.
Waarom honing verhitten?
Mensen zijn gewend aan vloeibare honing. Dit is ook het makkelijkst te smeren op brood, of toe te voegen aan de
. Maar honing kristalliseert. De honing wordt hierdoor hard en korrelig. Men verhit daarom honing om hem vloeibaar te krijgen en ook om te voorkomen dat hij weer opnieuw kristalliseert. Er kleeft echter een zeer groot nadeel aan. Van nature bevat honing veel stuifmeelkorrels, vitaminen, eiwitten en enzymen. De stuifmeelkorrels zorgen voor kristallisatie. Honing die niet meer kristalliseert is op zo'n hoge temperatuur verhit, dat alle vitaminen, eiwitten en enzymen verloren zijn gegaan. Alle goede eigenschappen van de honing zijn vernietigd en wat overblijft is slechts een stroperige zoetstof zonder al te veel voedingswaarde.Onze honing is natuurlijk niet verhit, want bij ons staat biologische, natuurlijke voeding bovenaan. Je zult dus zien dat onze honing kristalliseert. Kristallisatie is niet erg. Het is een natuurlijk proces en verandert niets aan de kwaliteit van de honing. In feite zou je juist kunnen zeggen dat gekristalliseerde honing laat zien dat ze nog vol vitaminen, eiwitten en enzymen zit. Onverhitte honing (ofwel koudgeslingerde honing) noem je daarom rauwe honing.
Hoe honing te verhitten
Mocht je desondanks toch graag een vloeibare, maar rauwe honing op je brood of pannenkoek smeren, dan kun je de gekristalliseerde honing wel op verantwoorde wijze opwarmen. Stop de honingpot in een pannetje met voorverwarmd water van niet meer dan 40 graden en laat de honing zo langzaam smelten. Topkwaliteit honing wordt niet boven lichaamstemperatuur verhit. Dit is namelijk dezelfde temperatuur als die in de bijenkast wordt aangehouden.
Biologische honing prijs
Honing aan de prijs? Bio honing is duurder dan andere vormen van honing. Dat is ook niet zo gek: biologische honing is een absoluut topproduct. Het heeft de beste smaak, plus het voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Daarnaast is het gemaakt met aandacht voor dier en milieu. Kortom: biologische honing is een win-win-winsituatie voor mens, dier en natuur.
Biologische Bijenpollen
VehGro is trots om een uiteenlopend assortiment van hoogwaardige voedingssupplementen aan te bieden, waaronder onze biologische bijenpollen. Bijenpollen worden verzameld door bijen en zijn een rijke bron van voedingsstoffen. Deze kleine korreltjes bevatten een mix van elementen zoals eiwitten, koolhydraten en sporenelementen. Biologische bijenpollen worden vaak gebruikt als ingrediënt in smoothies, yoghurt of salades en zijn een veelzijdige toevoeging aan uw voedingsplan. Onze biologische bijenpollen zijn gecertificeerd en voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Voor meer diepgaande informatie over de oorsprong en het gebruik van bijenpollen, verwijzen wij u graag naar onze blog over bijenpollen.