Cacao
Pure Cacao: Biologisch uit Peru
Cacao is de basis van chocola. Het is een veelzijdig product afkomstig van de vrucht van de cacaoboom. Deze tropische boom, die van nature in Zuid-Amerika groeit, produceert vruchten die de cacaobonen bevatten. Het begrip ‘pure cacao’ verwijst naar de puurste vorm vorm van de cacaoboon. Dit wordt soms ook wel rauwe cacao genoemd.
Verschillende Vormen van Cacao
Cacao is verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder cacao poeder en cacao nibs, die beiden populair zijn vanwege hun veelzijdige gebruiksmogelijkheden en rijke smaak. Cacao poeder is gemaakt van gemalen cacao bonen nadat de meeste cacaoboter is verwijderd en resulteert in een fijn poeder dat ideaal is voor zowel bakken als voor het maken van warme chocolademelk en smoothies.
Cacao nibs, kleine stukjes van de gemalen cacaoboon, hebben een krachtige chocoladesmaak en knapperige textuur, perfect als toevoeging aan yoghurt, smoothie of als een knapperige snack. Daarnaast zijn hele cacaobonen ook te koop bij vehgroshop.
Culturele en Historische Betekenis
Cacao en chocolade heeft niet alleen een culinaire waarde, maar ook een diepe culturele en historische betekenis. Al duizenden jaren wordt cacao gebruikt in rituelen en ceremonies door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika. Deze tradities benadrukken de heilige status die cacao had in oude beschavingen, een erfenis die tot op de dag van vandaag voortduurt in moderne cacao ceremonies. Als je cacao ceremonies wilt houden kun je hiervoor onze cacao massa (cacao pasta) gebruiken.
Voedingsvoordelen van pure biologische cacao poeder
Cacao staat bekend om zijn indrukwekkende profiel van goede voedingsstoffen, waaronder essentiële vezels, antioxidanten en vetten. Cacao bevat bijvoorbeeld ook flavonoïden. Hierdoor wordt het vaak beschouwd als een superfood vanwege deze rijke samenstelling. Maar ook omdat het een unieke combinatie van smaak en voedingswaarde biedt. Bovendien wordt pure biologische cacao poeder gewaardeerd voor zijn zuiverheid en de voedingsrijke samenstelling die het bevat.
Rauwe cacao en rauwe Cacaopoeder
Recentelijk hebben we besloten om onze rauw cacaopoeder en meerdere rauwe cacao producten uit ons assortiment te halen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van regelgevingswijzigingen met betrekking to cadmium gehaltes in onverhit cacao poeder uit Peru. Rauwe cacao wordt namelijk niet blootgesteld aan hoge temperaturen.
Overwegingen bij het Gebruik van Cacao
Het belangrijk om rekening te houden met hoe verschillende mensen reageren op dit ingrediënt. Cacao is geschikt voor bijna iedereen en kan een heerlijke toevoeging zijn aan diverse diëten, maar sommige mensen kunnen last van de spijsvertering krijgen, inclusief symptomen zoals maagpijn, misselijkheid en constipatie, raadpleeg altijd een arts wanneer je merkt dat je gevoelig voor cacao bent. De meeste mensen ervaren echter een positief effect van cacao. Mensen met prikkelbare darmsyndroom, verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes wordt aangeraden een specialist te raadplegen voor het gebruik van rauwe cacao.
Duurzaamheid en Kwaliteit bij Vehgroshop
Bij Vehgroshop zetten we ons in voor duurzaamheid en de levering van kwaliteitsproducten tegen een eerlijke prijs. Ons assortiment aan cacaoproducten weerspiegelt deze toewijding. Onze cacaoproducten zijn vrij van onnodige toevoegingen, waardoor ze geschikt zijn voor iedereen die op zoek is naar pure en natuurlijke wijze van cacao . Het past goed in een gezonde levensstijl en kan worden beschouwd als superfood vanwege het natuurlijke voedingsprofiel en positieve effecten.