Granen

Bent u op zoek naar biologische granen? Dan bent u bij VehGro aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een breed assortiment aan diverse biologische graan producten. De granen zitten boordevol koolhydraten, vitaminen, mineralen en zijn bovendien rijk aan vezels.
... Lees meer
19 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,91
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,93
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 10,70
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,65
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,35
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 152,69
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,56
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,66
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,66
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,66
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,85
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 8,31
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,06
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,48
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,33
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,67
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,38
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,45
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,75
excl. BTW

Granen: de basis van vrijwel ieder voedingspatroon

Granen liggen aan de basis van vrijwel ieder dieet. Er zijn verschillende soorten granen: van biologische granen tot glutenvrije granen. Vehgro hoeft voor elk wat wils in het uitgebreide assortiment. Graan wordt al duizenden jaren lang gezien aan basisvoedsel voor mensen over de hele wereld. Denkt u aan akkers, dan denkt u al snel aan glooiende graanvelden zover het oog rijkt.

Waar komen granen vandaan?

Granen zijn afkomstig van speciale grassen. Deze worden inmiddels al duizenden jaren actief verbouwd. Demeter en Ceres: de Griekse Godin van de landbouw en vruchtbaarheid en haar Romeinse tegenhangster worden niet voor niets standaard afgebeeld met een aar graan in hun armen. De granen die wereldwijd het meest worden geweten zijn tarwe en rijst. Rijst ziet u voornamelijk in de Aziatische keuken, terwijl tarwe wordt verwerkt in onder meer brood en gebak.

Wat zijn pseudo-granen?

Pseudo-granen zijn de vruchten van planten die veel op graankorrels lijken, maar er toch van afwijken. Deze worden pseudo-granen genoemd. Hieronder vallen onder meer boekweit, amarant en natuurlijk quinoa.

In zowel granen als pseudo-granen vindt u vele koolhydraten, vitaminen, mineralen en eiwitten. Volkorengranen zijn bovendien rijk aan vezels. Bij Vehgro, groothandel biologische producten, vindt u een rijk aanbod van zowel granen als pseudo-granen.

Koken met granen

Het duurt wel even voor granen gaar worden. Daar is tijd, geduld, hitte en veel energie voor nodig. Als u kookt met granen is het aan te raden deze van tevoren te weken, dat bespaart u tijd. Let op: niet alle granen kunt u weken. Granen als gerst, spelt, rogge, tarwe en haver zijn echter prima te weken. Als u granen roostert, krijgen ze een wat meer nootachtige en zoetere smaak. Ook geroosterde granen hebben de kwaliteit dat ze sneller gaar worden.

Specifieke graantermen

Vlokken is de term die voor gestampte graankorrels wordt gebruikt. Bij Vehgro vindt u onder meer biologische havervlokken. Griesmeel is meel van graan dat grof gemalen is. Meel is dan meer de hele graankorrel gemalen, inclusief zemelen. Het verschil met bloem, is dat bij het maken van bloem de graankorrels zowel gemalen als gezeefd worden en weinig zemelen bevatten. Zemel is het omhulsel van de graankorrel, dat rijk is aan vezels en soms eetbaar is.

Anatomie van de graankorrel Het omhulsel van de graankorrel heet de zemel. In de zemel vindt u de kiem. Dit is het deel van de korrel dat rijk is aan vitaminen. Dan heeft u ook nog het meellichaam. Dit bevindt zich rond de kern. Het meellichaam wordt weer door de zemel beschermd. Volkoren producten worden van de hele graankorrel gemaakt: niet alleen van de kiem en het meellichaam, ook van de zemel.

Verschillende soorten granen

Te beginnen bij haver. Haver wordt al ruim 9000 jaar geteeld. Tegenwoordig wordt er onder meer biologische havermout en havervlokken biologisch van gemaakt. Haverkorrels hebben een langgerekte en smalle vormen. Ze hebben groeven en zijn grijsachtig van kleur.

Haver wordt veelal gebruikt in ontbijtgranen, glutenvrije havermout biologisch, koek en natuurlijk veevoer. Van paarden is bekend dat ze dol zijn op haver. Hoe wordt havermout eigenlijk gemaakt?

Het graan gerst

Mannen kennen gerst natuurlijk als basis voor bier. Ook wordt gerst gebruikt als veevoer, maar landbouwdieren worden er niet dronken van. De gerstkorrel is dik en bruin en doet een beetje denken aan rijst. U kunt gerst koken en op dezelfde manier serveren als rijst.

Gerstkorrels hebben een prettige ‘bite’. Het vult goed, maar duurt wel lang om te koken: plusminus een uur. Gerst bevat gluten. Wat is gort dan? Dit is gerst met het buitenvliesje verwijderd.

Wat is gierst?

Gierst is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor meerdere granen die kleine, ronde korreltjes hebben. Meestal wordt verwezen naar de gele korrels van de Panicum miliaceum. Gierst wordt net als tarwe al meer dan 9000 jaar verbouwd. Soms smeekt gele gierst wat bitter. Dit is voorkomen door het eerst in heet water te spoelen en na het koken uitgebreid na te garen.

Het graan rogge

Rogge is één van de granen die gebruikt wordt voor het bakken van brood. De korrels zijn lang en gelig tot grijsblauw van kleur. Rogge is ook een bestanddeel van onder meer bier en peperkoek.

Het graan spelt

Spelt staat bekend als ‘oergraan’. Spelt wordt al rond de 7000 jaar verbouwd, zowel voor graan, maar tegenwoordig ook voor bier. Spelt wordt aangeboden als meel, bloem, spelt in koekjesvorm en pasta gemaakt van spelt. Spelt wordt bovendien gezien als een vervanger van rijst. Het gaarkoken van rijst duurt 60 minuten, nadat eerst de korrels zijn geweekt. In spelt zit gluten.

Wat is tarwe?

Tarwe is makkelijk te bewerken en is het belangrijkste bestanddeel van de meeste broden, pasta’s, gebakken en couscous. De meeste meel en bloem in de winkel is gemaakt van tarwe. In tarwe zitten vrij veel gluten, wat betekent dat tarwebrood onder verhitting snel rijst.

Verschillende soorten rijst

U heeft rijst met ronde korrel, lange korrel, basmati, rijst voor risotto, etc. Rijst wordt over heel de wereld gegeten en maakt ook deel uit van koude gerechten (onder meer rijstepap). In ongepelde rijst (zilvervlies) zit veel vezels. Het koken van rijst gaat vrij snel: meestal zo’n 10-15 minuten.

Wat is mais?

Mais groeit aan kolven. Het is van oorsprong uit Zuid-Amerika afkomstig. Verse mais vindt u in augustus en september in de winkel. Mais wordt vaak bij vlees gegeten, vers van de kolf of in salades. Mais wordt daarnaast verwerkt tot popcorn (gepofte rijst), tacochips en tortilla’s. Maiszetmeel is een belangrijk natuurlijk bindmiddel in sauzen. Ook wordt mais veel door vee gegeten.