
Rietsuiker vanaf 7de eeuw na Christus
Toen de Arabieren in de 7e eeuw na Christus onder andere India binnenvielen, zagen zij wat er met het rietsuiker gebeurde en zij zorgden ervoor dat ze toch het recept te pakken kregen. De Arabieren veroverden daarna vele landen en namen tegelijkertijd hun kennis mee. Zo gingen gebieden als Noord-Afrika en Spanje ook rietsuiker produceren. Suiker bleef lange tijd een luxeproduct.
Rietsuiker tussen 13de en 18de eeuw
Rietsuiker werd tussen de 13e en 15e eeuw vaak voorgeschreven als medicijn om je krachten te herwinnen.
Ontdekkingsreiziger Columbus nam in 1492 suikerriet planten mee tijdens een van zijn eerste reizen. Hij wilde onderzoeken hoe deze plant groeide in het Caribisch gebied. Dit bleek een geweldig idee, het klimaat bleek namelijk uitstekend geschikt voor het suikerriet. De ontdekking van Columbus zorgde voor een bloeiende suikerindustrie in Amerika. Dit was het begin van de grootschalige suikerindustrie.
In 1750 was suiker nog steeds een luxeproduct en er werd belasting over suiker geheven. Er werd in Europa zoveel winst op suiker gemaakt, dat men suiker ‘het witte goud’ noemden.
Suiker na einde 19de eeuw
De situatie bleef zo tot het einde van de 19e eeuw. Toen werden de belastingen verlaagd of zelfs opgeheven, waardoor suiker goed betaalbaar werd voor de gemiddelde burger. Een scheikundige uit Berlijn ontdekte dat in suikerbieten dezelfde suiker voorkomt als rietsuiker uit suikerriet. De suikerbiet werd pas echt een belangrijke suikerbron toen Napoleon alle handel met Groot-Brittannië blokkeerde om Engeland te treffen. Zo was de import van suikerriet moeilijk en ging men in Europa over tot het zelf verbouwen van suikerbieten. Hierdoor was in 1880 de suikerbiet de belangrijkste suikerbron van Europa geworden. In de 20e eeuw werden suikerbieten in heel Europa verbouwd en er kwamen steeds nieuwe rassen en productietechnieken bij. De bietsuiker productie was geboren.
Suikerconsumptie 21ste eeuw
Tegenwoordig consumeert men 30 tot 40 kilo suiker per persoon per jaar. Dat geldt voor mensen die wonen in West-Europa en Noord-Amerika. De suikerconsumptie in de wereld neemt nog steeds toe, vooral in opkomende landen zoals China en India. In de loop van de tijd zijn we steeds meer voeding met vele loze calorieën gaan eten, onder andere door de opkomst van geraffineerde suiker. Dit is een belangrijke veroorzaker van de toename van de typisch westerse lichamelijke aandoeningen, zoals obesitas of overgewicht. Maar niet iedereen is het eens over de precieze relatie tussen de consumptie van producten als suiker en lichamelijke aandoeningen.
Geïnteresseerd in alternatieve zoetstoffen?