
De productie van keukenzout
Het Zeezout en het zout uit zoutmijnen wordt geraffineerd en ongeveer 80 mineralen worden verwijderd, zodat er alleen nog maar natriumchloride(NaCl) overblijft. Deze mineralen worden gebruikt voor andere voedingsproducten. Circa 70% van de NaCl wordt gebruikt als chloorbron voor de chemische industrie en 25% wordt gebruikt voor grondstabilisatie in de bouw en het ijsvrij houden van wegen. De overige 5% van het natriumchloride dat geproduceerd wordt is het (tafel)zout of keukenzout dat vaak op tafel wordt gezet.
Tafelzout- de productie
Commercieel keukenzout of tafelzout dat in ons voedsel gebruikt wordt als bijvoorbeeld conserveringsmiddel of smaakversterker en om water te verzachten is verre van ideaal te noemen. Gedurende het verfijnen van keukenzout, natuurlijk zeezout of rotszout (rock salt) wordt het van meer dan 60 sporenelementen en essentiële macronutriënten ontdaan. Dit keukenzout wordt ontdaan van al zijn mineralen (behalve natrium en chloride) en tot zulke hoge temperaturen verhit dat de chemische structuur van het keukenzout verandert. Daaraan nog toegevoegd wordt het eventueel chemisch gereinigd, gebleekt en behandeld met een stof tegen het aankoeken, die het keukenzout ervan weerhoudt zich te vermengen met water in het zoutvat.
Zeezout - goed alternatief?
Er is een alternatief voor commercieel keukenzout. Ongeraffineerd zeezout bevat mineralen en sporenelementen, goede zouten die het lichaam kan gebruiken voor veel van de rollen die natrium speelt. Zeezout wordt aan de kust geoogst; oceaanwater wordt in een serie van met klei omrande vijvers gesluisd. De wind en zon doen het oceaanwater verdampen hetgeen een mineraalrijke pekel achterlaat. Dit zout wordt verzameld met de hand met houten gereedschap. Deze manier van oogsten behoudt de vitale balans van de mineralen die we nodig hebben. Zelfs veel zouten die op het label zeezout hebben staan, zijn gewassen of gekookt hetgeen de mineralen en sporenelementen verwijdert uit het zout. Dus wij raden aan op ;zoek te gaan naar onbewerkt zeezout.
is een onbewerkt zeezout en wordt gewonnen voor de kust van Frankrijk in de Guarande.