wat is kiemarm?

Voeding bevat verschillende microben, zoals bacteriën en ziektekiemen. Biologische ingrediënten bevatten van nature veel meer microben dan conventionele ingrediënten. Dit komt omdat biologische voeding niet met pesticiden wordt behandeld.

Is het dan wel gezond om biologische voeding te consumeren?

Natuurlijk! Op de eerste plaats al omdat de producten biologisch zijn. Maar daarnaast: mensen met een normale weerstand worden niet ziek van de consumptie van biologische ingrediënten met "meer" microben. Alleen wanneer de weerstand (nog) niet optimaal is, zoals bij pasgeborenen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagd immuunsysteem zou dit vervelende effecten kunnen hebben. Om te voorkomen dat mensen daarom biologische kruiden en specerijen uit hun dieet schrappen, hebben wij veel verschillende kiemarme kruiden en specerijen!

Voordelen van kiemarme ingrediënten

Biologische ingrediënten kiemarm maken (het verwijderen van zoveel mogelijk schadelijke bacteriën en ziektekiemen) levert verschillende voordelen op: Kiemarme ingrediënten kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld babyvoeding of in producten die gevoelig zijn voor bederf, zoals zuivelproducten. Het gebruik van biologische kiemarme ingrediënten in zuivelproducten voorkomt dat ze sneller bederven omdat er geen microben zijn die zich op bijvoorbeeld kaas snel kunnen vermeerderen en hiermee het bederf versnellen.

Methodes om producten kiemarm te maken

Er zijn diverse manieren om producten kiemarm te maken. Er kan onder andere gebruik worden gemaakt van warmte en druk.
De door ons ingezette processen zorgen voor kiem-eliminatie,

Kiemreductie door warmte (stoom)

Het gebruik van warmte (met een behandelingstemperatuur tot 140 °C in de vorm van stoom) is een natuurlijke manier om producten te pasteuriseren. Door een juiste combinatie van behandelingstemperaturen, stoom en tijd zal dit leiden tot de gewenste kiemreductie. Schadelijke ziektekiemen, zoals bacteriën, worden gedood en zijn na deze behandeling niet meer detecteerbaar.

Kiemreductie door druk

Een andere manier om bacteriën te doden is het gebruik maken van druk. Producten worden samengedrukt in een drukkamer die luchtdicht gemaakt kan worden. Dit wordt gedaan met behulp van spuitmonden.

Overige methodes voor kiemreductie

Naast warmte en druk zijn er nog andere manieren om producten kiemarm te maken. Dit zijn onder andere bestraling, vergassing en het gebruiken van zuur. Van deze processen maken wij geen gebruik.

Zijn kiemarme producten volledig kiemvrij?

Hoewel biologische producten met kiemreducerende maatregelen gewoonlijk minder schadelijke micro-organismen bevatten als gevolg van de verwerkingsmethoden en normen van de voedingsindustrie, is het onwaarschijnlijk dat zij volledig kiemvrij zijn.

Ondanks kiemreducerende maatregelen kunnen sommige bacteriën overleven en zich vermenigvuldigen. Daarom wordt aanbevolen biologische producten met kiemreductie te bewaren zoals voorgeschreven en binnen de aangegeven periode te consumeren.

Waar vind ik dat? Onder de laatste foto of bij "Meer informatie"

Om te weten of een product kiemvrij is, kunt u de productspecificatie bekijken.

U vindt de specificatie door te klikken/tikken op de laatste productafbeelding of via de link "Specsheet" onder het kopje "Kenmerken".

Voorbeeld van een productpagina waarop je kunt zien waar je de specsheet kunt vinden.
Zie de exacte locaties hierboven in de rode cirkels