
Wat is Keltisch Zee Zout
Het zout dat men
noemt, komt uit Frankrijk. Om precies te zijn komt het uit de streek Bretagne in Frankrijk. Er zijn verschillende soorten zee zout (Keltisch zeezout) te verkrijgen. De ene is Sel gris wat grijs zout betekent. Het is de grovere variant van de twee. De andere is het witte tafelzout. Men noemt dit ook wel fleur de sel wat bloem van het zout betekent. Allebei de vormen zijn mineraalrijk en hebben ook vele sporen. Hierdoor krijgt het Keltische zeezout haar eigen uitgesproken smaak. Naast zout is het ook zoet en bitter. Een geweldige combinatie dus. Het Keltische zout is laag aan natriumchloride. Hierdoor is het een heerlijke zacht zout wat eigenlijk zeer vriendelijk voelt in de mond.Waarom heet Keltisch Zee Zout Keltisch Zee Zout?
Het Keltische rijk is zeer uitgestrekt geweest. Het is werkelijk een buitengewoon groot gebied geweest tot zelfs het begin van Engeland. Zelfs in Schotland en ook Ierland en Wales kan men nog de taal herleiden naar het Gallisch. Het Frans in Bretagne heeft zelfs veel weg van het Engels. De oudheid is in beide landen bewaard gebleven. En de manier waarop de Kelten het zout wonnen is ook gebleven. En daarom is er nog steeds Keltisch zeezout. In Nederland en ook België wordt het Keltische zeezout nog veel geïmporteerd.
Hoe wordt Keltisch Zeezout gewonnen?
Hoe gebeurt het winnen van zout normaal gesproken? Men laat zeewater in een bassin lopen en sluit deze vervolgens af. De zon laat het water verdampen en vervolgens blijft er zout over. De kracht van de zon! Het zout wordt vervolgens verzameld. Men kijkt vooral ernaar om zoveel mogelijk zout te krijgen. Men kijkt minder naar de kwaliteit. En dat is natuurlijk wel jammer.
Hoe deden de Kelten het?
De Kelten legden zout moerassen aan. Het zeewater wordt op een slimme manier binnengelaten en achtereenvolgens door verschillende ondiepe bassins geleid. De bassins bevatten bodemsoorten die aan het water mineralen toevoegen. Bovendien wordt het water door al die bassins heen langzaam gezuiverd. Dit is een proces dat ongeveer een week of twee duurt. Hierna wordt het zoute water in het laatste bassin gedroogd en met de hand opgeschept. Men doet het tegenwoordig nog op dezelfde manier als zo'n 2000 jaar geleden. En dat is natuurlijk wel bewonderenswaardig. De kwaliteit komt ook door dit uitstekende proces.
Waarom is het Winnen van zout op deze manier zo speciaal?
De ondiepe zout moerassen hebben een kleisoort die niet veel voorkomt. De Kelten schijnen hier al kennis van te hebben gehad. Ze wisten blijkbaar al dat het klei zuiverend werkt op het zoutwater. Ook was het zeewater toen nog stukken schoner dan het nu is met al haar vervuiling. Zelfs nu werkt het zuiveringsproces van de Kelten nog geweldig. En dat is te bewonderen natuurlijk. Misschien moeten we meer terug naar de natuur.
Waarom zit er zand in Keltisch zeezout?
Een klant vroeg zich af waarom er zand in keltisch zeezout lijkt te zitten. Als hij het zout in water oplost, zakken er namelijk zandachtige deeltjes naar de bodem. Dit zijn echter geen zandkorrels, maar minuscule kleideeltjes uit de kleigronden waarop het Keltisch zeezout wordt geoogst en gedroogd en daarna niet verder bewerkt. Dat zorgt voor de grijzige kleur en het behoud van natuurlijke mineralen en sporenelementen. Omdat deze stoffen niet oplossen in water, zinken ze uiteindelijk naar de bodem.
Gebruik je een sole van Keltisch Zeezout?
Wanneer je je dagelijkse voeding ondersteunt met een theelepeltje zoutoplossing uit een sole van keltisch zeezout en water, schudt dan voor gebruik de sole even goed heen en weer, zodat dit minerale bezinksel zich weer goed door de sole verspreid.
Koop nog vandaag Keltisch zeezout! En proef de geschiedenis op je lippen.